tiistai 12. helmikuuta 2013

Kuntosalin kiusankappaleet

Kuten edellisessä merkinnässä paljastin, olen alkanut vierailla kuntosalilla. Motivaatio tahtoo olla vähän satunnaista, ja mitä siihen kuntoiluun tulee, olen edelleen varsinainen keltanokka. Hallitsen idioottivarmojen crosstrainerin ja kuntopyörän lisäksi vain ne kaksi laitetta, joissa levitetään reisiä. Kaikeksi onneksi olen naiskauneuden ja siis omankin kroppani suhteen varsinainen sovinistinatsisika, enkä koe edes tarvetta muiden kuin ala- ja keskivartalon lihasten treenaamiselle. Esimerkiksi naisten kainalolihakset ovat mielestäni erittäin epäesteettiset, ja lihaksikas olemus ylipäätään on minulle kauhistus. Mä haluun olla pehmeä, mutta kiinteä - niin kuin mango! Ja jos se ei onnistu, olen ennemmin pelkästään pehmoinen.

Siinä siksakatessani neljän laitteen välillä ja yrittäessäni olla kuin en olisikaan, on usemmin kuin kerran pälkähtänyt päähän kysymys, mitä minä kyseisessä paikassa oikein teen. Sitäkin useammin minut valtaa ällistys siitä, mitä ihmettä ne muut siellä kuvittelevat tekevänsä, ja mitähän riivattua varten. Oletukseni salien urpoprosentista on pitänyt vähintäänkin kutinsa, enkä edes kaikessa ennakkoluuloisuudessani osannut kuvitellakaan, minkälainen kavalkadi erilaisia häiritseviä tyyppejä salilla asioi. En suinkaan väitä, että kaikki minulle eriskummalliset toimintamallit olisivat varsinaisesti pahoja tai muutoin kenellekään haitaksi, mutta pistää jumaliste jurppimaan.

Aivan ensimmäisenä kunniansa ansaitsevat kuulla likaiset äijät. Jättiluokan rautajuntit, joilla on tasan kaksi motivaattoria vaivautua omista kellareistaan julkisiin tiloihin pullistelemaan: tsiigatakseen tsubuja ja saadakseen tsubut tsiigaamaan niitä.
          Verkkokalvoilleni on piirtynyt ikuisiksi ajoiksi vastenmielinen näky, johon tahtomattani törmäsin muuan reggaeton-tunnin tuoksinassa. Avoimen oven suulle ehti kerääntyä puolisen tusinaa käveleviä visvapusseja suupielet kuolaa tirskuen, estottomasti ja kaikella pokalla tapittamaan epäilemättä jokin muukin kuin näköelin kovana pyllyään pyöritteleviä pimatsuja, ennen kuin joku närkästyi tarpeekseen, ja kävi pamauttamassa oven kiinni näiden nenän edestä.
          Näihin samaisiin rasvanahkoihin törmää kuntosalilla joka ainoa kerta. Joskin, luojan kiitos, kyseinen laji on kehittynyt turkkilaisissa treeniolosuhteissa enimmäkseen osoittamaan jonkinasteisia sivistyksen merkkejä, eduksi omille elossaselviytymismahdollisuuksilleen. Limanuljaskat livistävät tätä nykyä luontevasti riskialtteimpienkin rysien päältä, ja heitä harvemmin yhyttää harjoittamasta inhoittavaa harrastustaan. Kuitenkin heidän röntgenkatseensa on havaittavissa herkimpien uhrien toimesta, minkä lisäksi tämän heimon edustajilla on eräs erittäin tunnusomainen, pahimmatkin pakoilijat paljastava piirre: perin rajoittunut theory of mind. Simpanssitkin tietävät koskettaa omaa otsaansa nähdessään punaisen täplän kuvajaisensa ylänaamassa, mutta nämä peijjatkaatpa eivät peilin perusolemusta täysin käsitä. Heijastuvat hauikset he kyllä kursailematta tuntevat oitis omikseen, mutta sen sijaan heidän ymmärryksensä ulottumattomissa on, että toinen ihminen saattaa kyseisen värkin välityksellä nähdä jotain, mitä idiootti itse ei rekisteröi - nimittäin oman katseensa kiintopisteen kanssakuntoilijan kannalta kiusallisissa kohdissa.
          Keräämäni empiirisen aineiston perusteella pidän myös mahdollisena, etteivät imbesillit koe kiususaantumista ja häpeää omista edesottamuksistaan valtaväestöön verrannollisella tavalla. Tuijotettuani paria torveloa peilin kautta silmästä silmään suu paheksunnasta puoliavoimena useita minuutteja, olen vakuuttunut, että tarkoittamani merkityksen sijaan onnistuin vain näyttämään kohteeni silmissä entistä enemmän pumpattavalta barbaralta. Niin paljon kuin naiseudestani nautinkin, toisinaan objektin osa oikein etoo.

Yhtä kaikki pidän paitsi kuntosalien, myös naiseuden suurimpana vitsauksena niitä viheliäisiä vosuja, jotka esiintyvät säännöllisesti jumppamatoillaan sattumoisin aivan nyrkkeilysäkin ja painonnostopaikan kupeessa. Pikkiriikkisissä verneissä ja täydessä tällingissä reittään selkä kutsuvasti notkolla kohti kattoa kurkottelevat kissat ovat kenties kuvottavinta ja kiusaannuttavinta, mihin olen kuunaan katseeni luonut. Itsehän olen suuri kurvien ja keimailun kaveri, enkä pistä pientä paljastelua ollenkaan pahakseni, mutta rajansa ja ennen kaikkea paikkansa kaikella. Onko se nyt liikaa pyydetty, että suvaittaisiin tyrkyttää itseään heivaamatta hyvää makua tyyten heitteille? Merkillinen mysteeri kyllä sekin, mikseivät aiemmin mainitut mäntit voisi vain linnoittautua kyyläämään ja sulkemaan muiden näkyvistä näitä neitokaisia. Lakoaisi kaksi kiusaa kertakaadolla.

Ylipäätään minua häveliäänä kaappikuntoilijana häiritsee suunnattomasti, kun ihmiset haalautuvat tieten tahtoen toisten silmäin alle tekemään suorituksia, jotka onnistuisivat aivan hyvin kotona tai muuaalla omassa rauhassa. Kaikki omalla painolla tehtävät lihaskuntoliikkeet lukeutuvat tähän sarjaan, ja henkilökohtaisesti teen venyttelytkin mieluummin pukuhuoneen puolella. Mutta kaikkein pahimpia ovat kellarilenkkeilijät. Säännöllisesti salille ilmaantuu kaksikoita, jotka asiasta selkeästi etukäteen sopineena asettuvat vierekkeisille juoksumatoille ja lähtevät yhdessä lenkille. Äly hoi älä jätä - painukaa kartanolle siitä! Eikö leijonanosa lenkkeilyn tenhosta olekaan raitis ulkoilma, luonnonvalo ja vaihtuvat maisemat? Että jotkut tulevat mieluummin tamppaamaan mekaanista mattoa keltaiseen keinovalaistukseen ja kollektiiviseen hienhajuun on minusta aivan älytöntä kerta kaikkiaan.

Toinenkin kinkkinen kuntoilijakööri esiintyy aina pareittain. Veljekset kuin kivekset asemoituvat repimään rautaa kilvan ja korrektisti vuorotellen. Sillä välin kun toinen nostaa, toimeton seuraa vierestä nojaten rennosti jalallaan reisienlevityslaitteeseen, niin että allekirjoittaneen mieli kovasti pahoittuu kun ei siihen esteettä pääse. Kummankin rutistus tapahtuu mitä tarkkaavaisimmassa seurannassa parin taholta, kamppailijoiden ylläpitäessä kevyttä keskustelua keskenään, mutta kadottaen kokonaan kaiken kontaktin muihiin olevaisiin samassa tilassa. Todennäköisesti tällainen toiminta ei näyttäytyisi minulle laisinkaan niin absurdina, jos minulle olisi käynyt kromosomeja jaettaessa toisin. En ole koskaan nähnyt minkään naisparivaljakon mittelevän voimiaan näin merkillisellä tavalla.

Sen sijaan tietynlainen sisaruus vetää mielen väkisinkin matalaksi, kun juoksumatolle astuu anorektikko. Siinä on jotain aivan saatanan karmivaa ja samalla surullista, kun ihmisluuranko läpikuultavassa ihopuvussaan tekee toistoja toisensa jälkeen, kirjaten joka ainoan pieneen muistikirjaan ja vilkuillen vertaillen toisten vartaloita omaansa. Tuntee väkisinkin refleksinomaista tarvetta syöksyä tuuppaamaan tyttö alas matolta kuin vääjäämättä lähestyvän junan edestä. Kukaan ei kuitenkaan tottele tätä impulssia, ja sehän se tietysti varsinaisen syömishäiriökäyttäytymisen sijaan suututtaa. Kaikki läsnäolijat näkevät heti, mistä on kysymys, mutta kukaan ei voi itse auttaa eikä edes mielenrauhakseen tietää, onko tilanne millään tavalla tiedostettu ja hallussa. "Terve, ihan vaan tarkistaisin, että olethan tietoinen tästä sun taudista, että oothan lääkäriä jututtanu ja näin?" Mmm, ei. Ei auta kuin seurata sivusta ja toivoa, että kaikki on vielä jonain päivänä ok.

Viimeisimpänä ja vähäisimpänä kerrottakoon lehtilukupiiriläisistä. Kuntolehtien lukeminen on ymmärrettävää vastaanottohuoneissa, vessassa, ja aamukahvilla motivaatiota nostattaessa, mutta niiden virittäminen mitä mielenkiintoisin systeemein kuntolaitteisiin luettavaksi suorituksen aikana on yksinkertaisesti turhaa ja pirun typerän näköstä. Jos se treenaaminen on niin pitkäveteistä että täytyy tappaa aikaa samalla, kannattais varmaan kokeilla nostaa vastusta tai hankkia jokin mielekkäämpi harrastus.


Kaikeksi onneksi salilla huhkiminen on siivouksen ohella siitä harvinainen tilanne, että pienet ylimääräiset adrenaliiniryöpyt ja jopa viattomat pikku aggressiot ovat suorastaan eduksi. Paitsi, että suorituksiin tulee aivan uutta boostia, tekee stressaantuneelle mielelle suorastaan ihmeitä suivaantua pikkuasioista ja oikein rypeä risomisessaan hammasta purren ja fyysisesti pahaa tuultaan purkaen.

Olenkin vilpittömästi otettu, mikäli pystyn antamaan jotain takaisin näille sietämättömille salityypeille. Toivottavasti edes joku polkee joskus kilometrin pitempään pelkästään siksi, että pistää niin vihaksi kattoa sitä raukkaa, joka luikkii paikalle kyräillen kuin kapinen piski, käyttää vain kourallista laitteista ja nulistaa nöyristelevän näköisenä piiloon pyyhkimään hikeään. Pokkaa ei riitä sen vertaa, että pysähtyisi tutkimaan laitteiden oheen laitettuja, hyvin selkeitä käyttöohjeita, että saisi sentään vähän vaihtelua treeniinsä, mutta yhtään ei hävetä mulkoilla äkäsenä joka suuntaan siitä iänikusesta crosstraineristaan.

Mikä mäntti!






4 kommenttia:

  1. Luettelit sopivasti melkoisen litanian syitä olla menemättä salille, ei sillä etteikö edellämainittujen lisäksi olisi useita muita. Suuri osa kyseisistä liikkeistä onnistuu mukavasti kotioloissakin eikä tarvitse potea huonoa omaatuntoa tai joutua katselemaan idiootteja (muutamaa useampaa nyt ainakaan). Vähän sama homma itellä keittiössä, tykkään hääräillä, kunhan kukaan ei ole näkemässä. Ehkä olisin siis yksi niistä urpoista joka ei välitä lukea käyttöohjeita, eihän jumalauta salille vaan yksinkertasesti voi keltanokkana mennä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On salilla käymisessä silti puolensakin. Pelkästään se, että on kuitenkin raahautunu paikalle motivoi mukavasti, tulee sellanen olo että tehhään nyt sitten kunnolla kerta on tänne tultu. Ja tykkään siitä, miten kätevästi siellä voi vuorotella kunnon hikiliikkumista ja lihasharjotusta. Mie teen yleensä sellasia kymmenminuuttisia spurtteja trainerilla ja pyörällä ja menen sitten "levähtämään" reisiä levitellen. Ne laitteet on sitä paitsi hyviä kun on heikot nilkat ja polvet ja selkä, rasituksen saa helpommin pysymään oikeassa paikassa.

      No ei tietenkään voi :D Hetkeäkään ei saa näyttää hämmentyneeltä tai epätietoiselta, ettei vaan kukaan luule ihan noviisiksi.

      Poista
  2. Penkkipunnerruksessa teen itsekin (naisena) parin kanssa, koska se toinen varmistaa kun nostot alkaa olee sellasia että nousee, ehkä, nouseeko, melkein nousee, ei nouse. Toinen tekee vuorostaan samalla systeemillä ja sinä aikana minä varmistan (ja lepään). Sitten toisen tehtyä voin koittaa uudestaan että nousisko nytten, levänneenä paremmin. Yleensä nousee. Ja sitten voi kokeilla vähän isommilla painoilla, että josko sekin sitten, ehkä, melkein nousee.

    Ja jos joku nojailee laitteisiin tai istuu niissä sarjojen välillä niin kannattaa mennä kysymään että teetkö tässä/voinko tehdä välissä.

    Kellarilenkkeilijätkin ymmärrän, koska juoksuolosuhteet näin talvella on välillä huonot. Jos jalkansa rusauttaa jossain mäessä niin se on helposti viikkojen juoksukielto.

    Ainoa mikä noista itseäni ärsyttää on lehtilukupiiriläiset, jotka varaavat laitteet puoleksi tunniksi kerrallaan tekemällä loputonta sarjaa ilman vastusta. Kävelykin olisi tehokkaampaa kuin se puolen tunnin jalkaprässisessio ilman painoja.

    Niihin laitteisiin saa opastusta henkilökunnalta, mutta myös muilta saleilijoilta. Niitä voi kattoa miten ne liikkeet menee tai kysyä jos ei tiedä miten laite toimii. Miellään ne näyttää ja sen kerran jälkeen osaatkin sitten yhden laitteen taas lisää.

    Ja lihasten saamista on naisena kyllä ihan turha pelätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai siinä vuorottelussa on sellainen ajatus taustalla, kiitos kun valaisit asiaa :) Mie luulin, että siinä on tosiaan tarkotus pelkästään kilpailla, kumpi saa enemmän nousemaan.

      Totta, kysyminenhän ei ole ollenkaan kiellettyä, itse en vain yksinkertaisesti kehtaa. Sillä kuntosalilla jossa käyn, olisi viikottain varta vasten ohjattu tuntikin. Olen nyt puolisen vuotta keränny rohkeutta mennä sinne, ja menisinkin heti, jos siellä olisi paikalla pelkkiä aloittelijoita. Mutta sali on normaalisti käytössä koko sen ajan, ja ajatus "turistikierroksesta" tottuneiden kuntoilijen seuratessa vieressä on äärimmäisen kiusaannuttava.

      Kuten totesin, olen vartaloihanteissani jääräpäisen järkähtämätön. Mulle liian näkyvät lihakset olis ulkonäöllisesti aivan yhtä epämieluisat kuin selluliitti ja liikakilotkin. Makuasioita, ja jokaisen vartalohan on kauneimmillaan sellaisena, kuin sen kantaja itse siitä pitää :)

      Poista